Lintje voor geen geld te koop

Met de kroning van Willem-Alexander kleurde Nederland oranje. Nederland liet zich van zijn beste kant zien. De indrukwekkende beelden gingen de hele wereld over. De volgende dag las ik een artikel over de vraag of het Koningshuis ons belastinggeld wel waard is. Het stuk gaf geen helder antwoord op die vraag, omdat er geen inschatting gemaakt kon worden van de waarde. Iedereen ervaart immers een andere waarde van het Huis van Oranje. Ik moest gelijk denken aan een bijzonder verhaal over de waarde van een koninklijke onderscheiding.

Jaren geleden vertelde een kunstkenner mij hoe het beroemde kunstwerk ‘Victory Boogie Woogie’ eind vorige eeuw van Amerika naar Nederland kwam. Het moderne schilderij van Piet Mondriaan wordt in kunstkringen ook wel de ‘Nachtwacht van de twintigste eeuw’ genoemd. Nederland wilde het graag hebben, maar niemand wist waar het was. De kunstkenner was uitgenodigd op een feestje thuis bij een puissant rijke Amerikaanse krantenmagnaat in New York. Hij wist dat deze miljardair ooit het kleurige kunstwerk had gekocht en vroeg ernaar. Tot zijn stomme verbazing werd hij meegenomen naar de slaapkamer en zag daar de Victory Boogie Woogie boven het voeteneinde van het bed hangen.

Hij vertelde de magnaat over de bijzondere belangstelling van Nederland voor dit werk, die bereid was het doek te verkopen. De kunstkenner seinde het bericht door naar Nederland, waarna de kunstwereld op zijn kop stond. De Victory Boogie Woogie is te koop! De miljardair zag zijn kans en dreef de prijs steeds verder op. Uiteindelijk werd het voor het onwaarschijnlijk hoge bedrag van 82 miljoen gulden naar Nederland verscheept, waar het in het bijzijn van Koningin Beatrix werd onthuld. Er ontstond nog een politieke rel over de hoogte van bedrag, maar de koop was al beklonken. De ontdekker van Victory Boogie Woogie vertrouwde me toe dat Nederland het doek ook voor de helft had kunnen krijgen. In ruil daarvoor vroeg de magnaat toen een koninklijke onderscheiding van Koningin Beatrix. Die deal is nooit doorgegaan omdat een koninklijke onderscheiding in Nederland blijkbaar niet te koop is. Ook niet voor veertig miljoen gulden. Zo behoudt een koninklijke onderscheiding zijn werkelijke waarde.

In mijn volgende blog maak ik een begin met de methode om waarde zichtbaar te maken, waarmee nieuwe kansen in beeld kunnen komen.

Deel deze post

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Email

Geen Reacties »

ronvoskamp op 8 mei 2013 in Waardebril Blog posts

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter