1

Arcadis bewonderenswaardig

Arcadis is een Nederlands advies- en ingenieursbureau dat – met meer dan 20.000 werknemers – wereldwijd opereert. Het is voortgekomen uit de Heidemaatschappij, waar mijn vader zo’n twintig jaar met toewijding heeft gewerkt. Groot was de deceptie dan ook toen hij en zijn collega’s van zestig jaar en ouder werden wegbezuinigd. Om de crisis van de jaren tachtig te overleven moesten ze vlijmscherp snoeien. Maar het drama werd nog groter toen de Heidemaatschappij met een boekhoudkundige truc failliet ging en zijn pensioen in een klap in rook opging. Wat heeft hij ze vervloekt. Wat een waardeloze tent! Maar nu – meer dan dertig jaar later – zie ik dat Arcadis een gezond toonaangevend bedrijf is dat menselijke waarden hoog in het vaandel heeft staan.

Geregeld zocht iemand van Arcadis contact met mijn vader: hoe het met hem ging? De eerste jaren had hij daar geen oren naar. De wond bleef lang open. Pas toen de rechter Arcadis verplichtte om toch de verworven pensioenrechten uit te betalen, kwam er weer licht voor hem aan de horizon. De dag dat hij 65 werd, kwam voor hem als een bevrijding. Meer dan ooit genoten mijn vader en moeder van het leven, met heerlijke zeiltochten op de Nederlandse wateren. Het mooie was dat op die memorabele dag die man van Arcadis voor de deur stond met bloemen. Ja, nu werd hij wel hartelijk verwelkomd met taart en koffie. Mijn vader kon dat gelukkig toen wel weer waarderen. Ieder jaar kwam hij weer. Heel bijzonder. Bijna vier jaar geleden is mijn vader op 85 jarige leeftijd overleden. En raad eens wie ook op de begrafenis was? De trouwe bezoeker van Arcadis. Maar het gaat nog verder. Vorige week is mijn moeder gezond en wel 80 geworden. Een half jaar geleden is ze ‘een nieuw leven’ begonnen in een prachtig appartement in Harderwijk. Een soort tweede jeugd. Vanmorgen vertelde ze mij opgetogen dat ‘die man van Arcadis’ haar had gebeld om haar te feliciteren en om te vragen of hij een bloemetje mag komen brengen. Bijzonder hè, waar maak je dat nog mee in een wereld waarbij het voorkomt dat geld de enige waarde is.

Gelukkig blijkt dat niet zo te zijn. Arcadis heeft als kernwaarden integriteit, ondernemerschap en alertheid als ‘toetssteen voor ons dagelijks werk’. Wat mij betreft kan daar ‘betrokkenheid en verbondenheid’ aan toegevoegd worden. Ik kan niet anders zeggen: ‘een waardevolle club van mensen’. Ook ikzelf heb dat zo ervaren. In de tijd dat ik meewerkte aan de ontwikkeling van de op geld gedreven Zuidas in Amsterdam, heb ik samengewerkt met een bevlogen en deskundige club van Arcadis. Het kan dus blijkbaar echt: geld verdienen met respect voor menselijke waarden. Arcadis is het voorbeeld!

Deel deze post

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Facebook
 • Email

3 Reacties »

ronvoskamp op 5 november 2013 in Waardebril Blog posts

3 Reacties op “Arcadis bewonderenswaardig

 1. Lucia Boer reageerde op 06 nov 2013 om 09:45 #

  Wat een superleuk en begrijpelijk geschreven artikel Ron, ik heb het met heel veel plezier gelezen!

 2. Luc Veeger reageerde op 13 nov 2013 om 12:12 #

  Ron,

  Wat een verhaal: ”van waardeloos naar waardevol”!
  We proberen met elkaar ons best te blijven doen.

  Succes met de ”WAARDEBRIL”

  groet,

  Luc Veeger

 3. Wendy reageerde op 03 feb 2014 om 10:37 #

  Ron,

  heel mooi verhaal. Dit verdient het ook echt om verteld te worden!
  Groet,
  Wendy

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter