1

De vergeten waarde Ṽ

Wanneer tegenwoordig in de media over waarde wordt gesproken of geschreven, dan wordt vaak de geldwaarde van iets bedoeld. Vooral nu ten tijde van de financiële crisis. Dat wat schaars is krijgt dan waarde. Wat er wél is , is gewoon en lijkt geen waarde te hebben.

De revolutionaire socialist Karl Marx voorzag dat ten tijde van de Industriële Revolutie zo rond 1850: “De hele wereld, zowel de menselijke als de natuurlijke, wordt door geld beroofd van zijn werkelijke waarde”. Voormalig Koningin Beatrix uitte, meer dan 150 jaar later in haar kersttoespraak van 2011, ook haar zorgen hierover door te stellen dat bij het bepalen van de waarde van alles meer moet gelden dan geld alleen. Uit een wereldwijde enquête voor het World Economic Forum geeft twee derde van de respondenten aan dat de wereldwijde economische crisis vooral een waardencrisis is.

De werkelijke betekenis van waarde lijkt, vooral daar waar welvaart in termen van geld floreert, voor een belangrijk deel verloren te zijn gegaan. Zo’n honderd jaar geleden werd in economische wetenschap volop onderzoek gedaan en discussie gevoerd over de nuttigheid en de gebruikswaarde van iets. In de huidige economische schoolboeken, zoals het standaardwerk ‘De kern van de economie’ is daar niets meer van terug te vinden. De enige waarde die van belang is, is de geldwaarde die bepaald wordt door schaarste. Zolang leerlingen in het voortgezet onderwijs dit als enige waarheid ingeprent krijgen, zal de betekenis van wat werkelijk van waarde is steeds verder uit het oog worden verloren.

De Waardebril maakt een helder onderscheid tussen ‘werkelijke waarde’ en ‘geldelijke waarde’. Ze hebben een duidelijke relatie, maar het zijn twee compleet verschillende concepten. De werkelijke waarde die ik aanduid met het symbool Ṽ gaat over het verlangen naar en de ervaring met iets wat er wél is, terwijl de geldelijke waarde uitgedrukt in € in het economische verkeer bepaald wordt door schaarste. Dit zijn dus twee compleet verschillende waarden, die op een geheel andere manier benaderd moeten worden.

De Waardebril heeft vooral aandacht aan het herkennen en het toepassen van de werkelijke waarde Ṽ.  Wanneer die helder is dan komen kansen in beeld die anders verborgen zouden blijven. ‘Meer waardevolle kansen ontdekken’ is mijn missie en bijdrage.

Deel deze post

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Facebook
 • Email

2 Reacties »

ronvoskamp op 18 september 2013 in Waardebril Blog posts

2 Reacties op “De vergeten waarde Ṽ

 1. Henk Vermeulen reageerde op 18 sep 2013 om 11:27 #

  Ron,

  Wellicht heb je dit in eerdere blogpost behandeld maar ik vraag me na het lezen van dit bericht (alleen) het volgende af.

  Is het de bedoeling van de Waardebril om de werkelijke waarde ook in een eenheid uit te (gaan) drukken? Op die manier zou je de geldelijke waarde kunnen leggen naast de werkelijke waarde, of je zou ze kunnen stapelen om de totale waarde vast te stellen.

  met vriendelijke groet,

  Henk Vermeulen.

 2. ronvoskamp reageerde op 18 sep 2013 om 11:46 #

  Hoi Henk, ik zoek inderdaad naar methoden die ‘werkelijke waarde’ meetbaar maken. Met het symbool Ṽ als eenheid/grootheid. Ik ben er met een al redelijk ver die kan worden toegepast op het niveau van functionele waarden: beleving, gebruik, techniek (zie eerdere blog over Waardeboom). Het gaat om het vergelijken van de waarde van verschillende mogelijke oplossingen. De een zal door iemand/organisatie meer of minder waard worden gevonden dan de ander. In het boek wordt het uitgewerkt, en ik zal er zeker een blog over schrijven. Dus wordt vervolgd.

Trackback URI | Reacties RSS

Laat een reactie achter