Archief voor augustus 2013

Wat is m’n bootje waard?

Van de zomer ben ik bezig geweest om mijn Solo zeilbootje op te knappen. Ik was er zo blij mee: een eenmansbootje met prachtige lijnen in perfecte staat. Toen ik met gillende schuurmachine en mondkapje op enthousiast bezig was me in het zweet te werken, kwam mijn zoon Hidde met de vraag wat ik er nou zo leuk aan vind. “Met z’n tweeën varen is toch veel leuker?” Tsja daar zit wat in. Op marktplaats.nl had hij een gave klassieke houten toerboot gezien. Hij had een idee: “He pap, als we nou dat zeilbootje van je samen afmaken en verkopen en ik het verdiende geld van mijn vakantiebaan erbij doe, dan kunnen we die toerboot samen kopen. Samen varen, samen opknappen in de winter. Dat is toch veel leuker?”

Jaren heb ik de betekenis en toepassing van waarde onderzocht. Tijdens het schuren, plamuren en lakken had ik alle tijd om hier eens het idee van de Waardeboom op los te laten. Waarom heb ik ooit de Solo aangeschaft? Waarom zou ik die willen inruilen voor een oude houten toerboot? Sneller dan ik dacht bracht de Waardeboom me duidelijkheid over de waarde van de bootjes. De beslissing was dan ook snel genomen.

Iedere waarde komt voort uit de grondwaarden, die je kan vergelijken met de wortels van een boom. Ze geven voeding en stabiliteit aan alles wat je doet. De grondwaarden van iemand geven antwoord op de vraag ‘waarom’ je ergens interesse voor hebt. Ze motiveren je en geven je richting om actie te ondernemen. Mijn grondwaarden voor de aanschaf van de Solo waren destijds ‘vrijheid, ontspanning en schoonheid’. De Solo zeilboot gaf daar invulling aan. Maar nu gaf Hidde me zicht op een hele andere grondwaarde, namelijk die van ‘samenzijn’. De klassieke toerboot geeft óók daar invulling aan. Ik besefte dat de waarde van de toerboot door de toegevoegde waarde van ‘samenzijn’ véél groter is dan van mijn eenpersoons bootje.

Ik kwam tot het inzicht dat sámen dingen doen, sámen aan iets werken en sámen plezier hebben één van de belangrijkste waarden is. Eentje die me hierbij sterk richting gaf. Daarbij speelde ook mee dat Hidde een droom heeft om botenbouwer te worden, dat wist hij al op de basisschool. Na wat loven en bieden, hebben we de toerboot in Friesland opgehaald. Nu ontdekken we samen, ontspannen, in vrijheid, de schoonheid van het Groene Hart vanaf het water. Alleen de Solo is nog niet verkocht. Nou ja, er zal in het voorjaar best wel iemand zijn die deze prachtige zeilboot op waarde weet te schatten.

Deel deze post

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Email

Geen Reacties »

ronvoskamp op 31 augustus 2013 in Waardebril Blog posts