Archief voor april 2013

Waarde begint bij mensen

Eenmaal op zoek naar de betekenis van waarde kwam ik het woord overal tegen. Beurswaarde, verkoopwaarde, waardevol, waardering, gedenkwaardig, normen en waarden, voedingswaarde, amusementswaarde en nog veel meer. Natuurlijk is het zo dat als je ergens op let, je het overal tegenkomt. Maar waarde wordt wel heel erg veel gebruikt. Waar komt het begrip eigenlijk vandaan?

De Dikke van Dale zou me uitkomst kunnen bieden. Van Dale beschrijft waarde als: ‘Grootte van de betekenis die iets heeft als bezit, door gehalte, als middel tot een doel, door betrekking of door een combinatie van deze of enkele van deze factoren’. Alhoewel ik deze uitleg keer-op-keer heb gelezen, zegt het me niet veel. Ik begrijp niet wat ermee wordt bedoeld. Ik moest blijkbaar dieper zoeken.

Met wat heen en weer surfen op het uitgebreide online-woordenboek Wiktionary, vond ik iets waar ik naar op zoek was. In het Engels zijn er twee woorden voor waarde: value en worth. Twee woorden met verschillende betekenissen voor ons woord waarde. Value komt van het Latijnse valeō dat stond voor ‘ik ben gezond, ik ben sterk, ik ben goed’. Deze Latijnse oorsprong van waarde was met de Romeinen door zuidelijk Europa naar Engeland meegekomen. Worth komt van het Germaanse biwaron dat stond voor ‘beschermen, voor iemand zorgen’. De Germanen zaten in noordelijk Europa en kwamen ná de Romeinen naar Engeland. Zo ontstonden er in het Engels dus twee woorden én twee betekenissen voor waarde.

Ik was ook benieuwd naar waarde in het Chinees. Ik verwachtte namelijk dat de oeroude Chinese karakters  iets over de oorspronkelijke betekenis zouden zeggen. En dat lijkt inderdaad zo. In een Chinees restaurant tekende een authentieke Chinese kok de onderstaande twee karakters voor me op een servet, die met elkaar waarde zouden betekenen. Op Wiktionary vond ik dat het eerste karakter staat voor ‘mens, persoon’ en het tweede voor ‘direct, openhartig’.

Ik pretendeer hier in geen geval op een wetenschappelijke verantwoorde manier de betekenis van het woord waarde herleid te hebben. Verre van dat! Maar wat mij opvalt, is dat bij deze drie historische betekenissen van waarde de mens centraal staat. Blijkbaar ging waarde vooral over wat voor mensen belangrijk is. Deze voor mij opzienbarende ontdekking, is het uitgangspunt geweest voor de verdere uitwerking van de methode om waarde te herkennen en effectief toe te passen.

Volgende week meer over … de waarde van Oranje!

Deel deze post

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Email

Geen Reacties »

ronvoskamp op 21 april 2013 in Waardebril Blog posts

Waarde is meer dan geld

Jarenlang heb ik gezocht naar de betekenis van ‘waarde’. Ik besloot tot die zoektocht toen ik zakelijk en privé in een fikse dip zat. Tot die tijd dacht ik dat hard werken en geld verdienen in een strak pak het belangrijkste in het leven was. Ik kwam toen pas tot het besef dat waarde veel meer is dan geld alleen. Mijn verlangen naar een echt waardevol leven was toen groter dan ooit. Het idee kwam bij me op een methode te ontwikkelen waarmee iedereen waarde kan herkennen en toepassen. Zowel privé als zakelijk. Nu ik die methode heb gevonden, wil ik het delen zodat iedereen het kan gaan gebruiken.

Op mijn zoektocht naar waarde heb ik duizenden artikelen en honderden boeken gelezen. Al snel viel me op dat het woord waarde onvoorstelbaar vaak en veelzijdig wordt gebruikt. Lees de krant maar eens! In deze tijd van financiële crisis ligt de nadruk van waarde op geld. Alsof geld de enige waarde is. Koningin Beatrix uitte haar zorg hierover in één van haar laatste kersttoespraken met: “Geen land kan er wel bij varen als mensen gericht zijn op eigen gewin. Bij het bepalen van de waarde van alles moet daarom meer gelden dan geld alleen.” Die zorg wordt volgens een recent wereldwijd onderzoek gedeeld: ruim twee derde van de honderddertigduizend respondenten is van mening dat de financiële crisis vooral een waardencrisis is. We weten blijkbaar niet meer wat werkelijk belangrijk is in het leven.

Ik heb de betekenis van alle soorten waarden onderzocht en ben tot het inzicht gekomen dat de verschillende waarden een logische relatie met elkaar hebben. Met dit inzicht heb ik de methode uitgewerkt, waarmee op een verrassend eenvoudige wijze in beeld gebracht kan worden wat werkelijk belangrijk is. Hierdoor kan een persoon of een organisatie betere keuzes maken, waardoor waardevolle kansen in beeld komen die anders verborgen blijven.

Wekelijks zal ik in deze blog stap-voor-stap deze effectieve methode ontvouwen, waarbij de volgende blog in het teken zal staan van de geschiedenis van waarde.

Deel deze post

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Email

Geen Reacties »

ronvoskamp op 12 april 2013 in Waardebril Blog posts